Nöroloji Operasyonları
Eskiden topların peşinden heyecanla koşan köpeğiniz artık ilgi göstermiyor ya da eskisi gibi çevik değil mi?
Koltuklara tırmanamıyor ya da merdivenlerden inmek istemiyor mu?
Sürekli yukarılarda görmeye alışık olduğunuz kediniz sizi artık aşağıdan süzüyor ya da eskisi gibi oynamak istemiyor mu?
Acaba ağrısı mı var?
Köpeğiniz yürürken duvar diplerinden gitmeyi mi tercih ediyor?
Can dostunuz yeni huylar mı geliştirmeye başladı? Alışılagelmedik şeyleri yapmaya mı başladı?
Tikleri var ya da epilepsi benzeri krizlere mi şahit oldunuz?
Evinize yeni bir hayvan aldınız ama bazı şeylerin tuhaf gittiğini mi düşünüyorsunuz?
İşte bu ve bunun gibi daha pek çok sorunun cevabı nörolojik problemler olabilir. İnsan ya da hayvan farketmeksizin; türü, ırkı, yaşı, cinsiyeti ne olursa olsun hepsinde her zaman karşımıza çıkabilecek bazı nörolojik problemler olabilir. Peki bunu nasıl anlayacağız?
Eve yeni bir yavru getirdiğinizde yemine ulaşmakta sorunlar yaşıyor, diğer kardeşleri ile arasında gelişim açısından fark gözlemliyor, temel eğitimi alamadığını, görme problemi yaşadığını ya da kafasının şeklinde bir tuhaflık olduğunu düşünüyorsanız veterineriniz ile bu endişelerinizi paylaşmanız yerinde olacaktır. Hayvanlarda da doğuştan gelen ve sinir sistemini etkileyen bazı nörolojik problemler olabilir ve bunlara erken müdahale edilmediği takdirde geri dönüşümsüz zihinsel ve sinirsel hasarlarla karşılaşılma olasılığı oldukça yüksektir.
Bazı ırklarda (Poodle, Daschund, Beagle, Basset hound, Labrador, Alman kurdu, Weimeriner, vb) daha yaygın olarak görülen disk fıtıkları; önemli boyun, sırt ve bel ağrısına, hareketlerde dengesizliğe ya da ani gelişen felçlere neden olmaktadır. Hayvanlarınız bu ağrıyı, hareketlerinde azalma, eskiden yaptığı kıvrak hareketleri yapamama, idrarını kaçırma, iştahta azalma ya da sakin yerleri tercih etme tarzında size yansıtır; daha ileri tablolarda ise ayaklarını kullanamaz hale gelebilir. Buna bezer durumlar acil olarak müdahaleyi gerektirirken; hekimin yapacağı detaylı nörolojik muayene ve isteyeceği tetkikler ile doğru tanısı konduktan sonra düzeltilebilecek sorunlardır.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da yaş ilerledikçe maalesef problemler artmaktadır. Demans (bunama) ya da sinir sistemi tümörleri hayvanlarımızda ileri yaşlarda sıklıkla karşılaştığımız nörolojik problemlerdir. Demans, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da engellenememekte ancak ilerlemesi yavaşlatılabilmektedir. Bu nedenle sorunları fark eder etmez, hekim tavsiyelerini almanız yerinde olacaktır. Eğer hayvanınız, idrarını eğittiğiniz yerler dışında bir yere yapmaya başladı ya da huy değişiklikleri hissediyorsanız lütfen en kısa zamanda durumu veteriner hekiminize iletin.
Genellikle travma sonucu meydana gelen omurilik kırıkları ve fıtıkları sonucu gelişen felçler unutulmamalıdır ki erken zamanda Pet Hospital Nöroloji Uzmanı tarafından yapılacak müdahale ile geri dönüşüm şansı bulabilecektir.
Pet Hospital Nöroloji ve Nöroşirurji departmanı ile de fark yaratmaya devam ediyor.